Agenda 2017

Programma komende maanden K.G.O.S.S.U.-Lanaken

DONDERDAG 23 NOVEMBER 2017 om 19.30 uur:

FEESTVERGADERING in Hoeve Pietersheim, Neerharenweg 14, 3620 Lanaken

Spreker : Jos Engelen
Onderwerp : Een lezing over zijn Odyssee langs de zuidelijke Westkust van Italië.

PROGRAMMA :
19u00 Ontvangst en aperitief
19u30 Verslag van de daguitstap naar Breendonk en Mechelen
20u00 Feestmaal:
Voorgerecht: Gepocheerde witvis, kruidengort, knolselderijcrème
Hoofdgerecht: Eend, portosaus, warme groentjes, huisgemaakte aardappelkroketjes
OF
Zalmmootje, fijne groentjessaus, warme groentjes, huisgemaakte aardappelkroketjes
21u15 Reisverslag Sloveense Rivièra
22u00 Dessert: Vanilleijs, krieken, slagroom

Prijs voor deze feestelijke avond: 40 euro p.p. Inbegrepen: Aperitief, feestmaal en 4 consumpties. Mogen we vragen het verschuldigde bedrag voor deelname te storten vóór woensdag 15 oktober 2017 op rekening IBAN: BE60 7785 9410 7170 BIC: GKCCBEBB t.a.v. Maesen Guido, Pannestraat 40, 3620 Lanaken. Het zou fijn zijn als u uw deelname ook voor deze datum meldt bij het secretariaat simoneput@skynet.be of tel. 0478-207773.

DONDERDAG 25 NOVEMBER 2017 in het Cultureel Centrum Lanaken:

De Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, in samenwerking met GOSSU- en Gemeentebestuur Lanaken, nodigt u uit op haar 43ste CONGRES.

THEMA: Lanaken, een lappendeken in taal en geschiedenis.

PROGRAMMA:
09u30 Verwelkoming met koffie/thee en koffiekoek in het Cultuurcafé.
10u00 Opening door de voorzitter, dr. Dany Jaspers (in de Kleine Zaal) Na elke lezing is er ruimte voor een korte discussie.
10u10 Dhr. Jean Maenen, Historische inleiding: De Vrije Heerlijkheid Pietersheim
10u40 Dr. Theo Coun, De Lanakense deelgemeente Neerharen toponymie en lokale geschiedenis.
11u25 Prof. Dr. Jan Goossens, De oorsprong van de Limburgse stoot- en sleeptoon.
12u15 Lunch: Limburgse koffietafel in het Cultuurcafé.
13u30 Verenigingsnieuws/Huishoudelijke vergadering voor de VLDN-leden.
14u00 Bezoek aan het Kasteel (en vroegere abdij) van Hocht, o.l.v. gidsen.
15u30 Dr. Karlien Franco, Waarom kunnen we boerenkool ook groenkool, boerenmoes of winterkool noemen, maar kennen we slechts één woord voor een tomaat? De invloed van conceptkenmerken op lexicale dialectvariatie in het Woordenboek van de Limburgse dialecten.
16u15 Prof. Dr. Jozef Van Loon, Lanaken: een naam die geschiedenis schrijft.
17u15 Receptie aangeboden door het gemeentebestuur in het Cultuurcafé.+ Toespraak door de schepen van erfgoed.
Receptie, aangeboden door het gemeentebestuur, in het Cultuurcafé.
Dialectanimatie, o.m. door Noel Schobben en Etienne Manshoven.
18u30 Einde
19u00 Feestmaaltijd in Hoeve Pietersheim.

Deelname aan het congres is gratis. Lunch: soep, broodjes, koffie en vlaai voor de prijs van 15 euro.

Feestmaaltijd in Hoeve Pietersheim (Jaco) : Aperitief met hapjes
Voorgerecht: Carpaccio van rund-parmezaan-rucola-kroketje van champignons
Hoofdgerecht: Kalkoen-graanmosterdsaus-warme groentjes-huisgemaakte aardappelkroketjes
OF Vispannetje met groenten-huisgemaakte aardappelkroketjes
Dessert: Trio van dessertjes
Aan de feestmaaltijd kan u deelnemen voor de prijs van 40 euro.
Inbegrepen: Aperitief met hapjes, feestmaaltijd en 4 consumpties.

Voor deelname graag bevestigen voor woensdag 15 november 2017, via email naar het secretariaat van VLDN: secretariaat@vldn.be of schrijven naar Secretariaat VLDN, Borneveldstraat 38, 3020 Herent (B), met vermelding van uw naam en het aantal personen dat het congres wenst bij te wonen. Ook graag vermelding of u wenst in te schrijven voor de lunch (15 euro, ter plaatse af te rekenen), het kasteelbezoek, de receptie en de feestmaaltijd.

MEERDAAGSE REIS 2018:

Bestemming : het prachtige en romantische WENEN Duur : 6 dagen

We hebben voor onze groep 26 plaatsen gereserveerd. Wij hebben tijd tot 15 januari voor inschrijving. Na deze datum worden de niet ingenomen plaatsen voor individuele verkoop aan Carolus terug gegeven. Wil je met ons meereizen, wees er dan zeker op tijd bij om uw informatie en storting van het voorschot door te geven!

Vertrekdatum : Maandag 21 mei 2018
Terug : Zaterdag 26 mei 2018
Prijs per persoon : Tweepersoonskamer op basis van Vol Pension : 595 euro
Toeslag eenpersoonskamer : 70 euro

Inbegrepen : vervoer met luxe autocar heen en terug; hoteldiensten op basis van vol-pension vanaf avondmaal 1ste dag t/m ontbijt 6de dag; rondritten door Wenen, begeleiding vanaf vertrek.
Niet inbegrepen : tafeldranken, middagmaal heen- en terugreis.
Inkomgelden : kapel Mayerling (ca 7euro), abdij Heiligenkreuz (ca 8,5euro), Stefansdom (ca 4 euro), Opera (ca 6euro) Schönbrunn (ca 14euro), Karlskirche (ca 7euro), Kaisergruft (ca 7euro), Concert (ca 43euro) (prijswijzigingen voorbehouden).
Reisverzekering : Enkel annulering = 24€ per persoon
Volledige reisverzekering = 27,60 per persoon
Hotel-info : ****Hotel Wiental gelegen in het Wienerwald, behoort toe aan de familie Rieger. Een heel persoonlijke bediening behoort tot de huismentaliteit. Comfortabele kamers uitgerust met bad of douche en toilet, TV, telefoon, lift, Gratis Wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. Ontbijtbuffet. Gratis gebruik van sauna’s, stoombad en fitnessruimte.

Wil je met ons mee genieten van een gezellige en boeiende vakantieweek, geef dan een seintje aan de reisverantwoordelijke : tel. 089-716394 gsm 0478-207773 of via email : simoneput@skynet.be

Voor definitieve inschrijving stort je voor 15 januari 2018 een voorschot van 250 euro + het bedrag van de door u gekozen reisverzekering op rekening : BE36 9730 1762 9681 t.a.v. KGOSSU-Lanaken, Pastoorslindestraat 70, 3620 Lanaken.

Een beknopt overzicht van het programma :
Dag 1 : Met onze luxe 4*-autocar rijden we via de Duitse autowegen richting Oostenrijk. Facultatief middagmaal onderweg. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Pressbaum.
Dag 2 : Na een uitgebreid ontbijtbuffet vertrekken we voor een rit langs de bekende Ringstrasse van Wenen. We zien o.a. de Staatsoper, de Neuburg, de paleizen van het Natuurhistorische- en Kunsthistorische museum, het parlement, Rathaus en het Burgtheater. We stoppen in de prachtige rozentuin van de Volksgarten en wandelen naar het witmarmeren beeld van keizerin Sissi. We zetten onze tocht verder via de Weense universiteit, de Votivkirche en stoppen bij het bekende Hundertwasserhaus. Het middagmaal wordt opgediend in het draaiend restaurant van de Donauturm op een hoogte van 160 m. In de namiddag bezoeken we nog het bekende Wiener Prater met het Riesenrad en de ‘gouden’ Johann Strauss in het stadspark. We eindigen de namiddag in de schitterende tuinen van het paleis Belvedere. Avondmaal en overnachting.
Dag 3 : Na het ontbijt maken we een excursie door het romantische Wienerwald waar we het voormalig jachtslot van kroonprins Rudolf van Habsburg en de cisterciënzerabdij Heiligenkreuz bezoeken. Middagmaal in ons hotel in Pressbaum. Na het middagmaal bezoeken we indien mogelijk de bekende Staatsoper. Nadien hebben we een rondleiding in het paleis Schönbrunn, de voormalige zomerresidentie van de Oostenrijkse keizers, en genieten we van wat vrije tijd in het schitterende kasteelpark. Avondmaal en overnachting.
Dag 4 : Na het ontbijt bezoeken we in de voormiddag de bekende Stephansdom, hét ‘symbool van Wenen’. Daarna wandelen we met onze gids door het oude stadscentrum. Via het Dorotheum, de Albertinaplatz, de Hofburg, de Heldenplatz en de Maria-Theresien-Platz bereiken we ons restaurant voor het middagmaal. Na het middagmaal wandelen we door de Burggarten met de standbeelden van Mozart en Keizer Franz-Joseph naar de Kaisergruft. Na het bezoek aan de Kaisergruft is er even tijd voor een Weens kopje koffie bij o.a. het bekende huis Sacher. Daarna rijden we naar het hotel voor het avondmaal. ’s Avonds rijden we terug naar Wenen en eindigen de dag in stijl met een J. Strauss en W.A. Mozart Konzert met het Wiener Hofburg Orchester. Deze dag was op en top Weens! Overnachting.
Dag 5 : Na het ontbijt rijden we naar Wenen en bezoeken er de bekende Karlskirche, voor velen dé mooiste kerk van Wenen. Daarna wandelen we over de Karlsplatz via het Musikverein naar de kleurrijke Naschmarkt. Deze leuke dagelijkse markt wordt ook wel eens de ‘maag van Wenen’ genoemd. Middagmaal, gevolgd door een vrije namiddag. Mogelijkheid deel te nemen aan een geleide wandeling langs o.a. de Peterskirche, het huis van de Duitse Orde, het Mozarthuis, de Ankerklok, de huwelijksfontein, de Judenplatz en de bekende Ferstel galerij… Avondmaal en overnachting.
Dag 6: Na het ontbijt vertrek richting Lanaken

Zoals bij alle bijeenkomsten van onze vereniging, zijn ook bij deze meerdaagse reis, zowel leden als niet-leden van harte welkom !